Vind ons leuk op Facebook Volg ons op Twitter


Werkzaamheden NAM-locatie Kiel Windeweer

De NAM wint sinds 2003 aardgas vanaf de gaswinningslocatie Kiel-Windeweer aan de Kielsterachterweg, dit gebeurt via een tweetal putten op deze locatie. De laatste put is eerder dit jaar geboord en in productie genomen. Om de gaswinning uit deze put te verbeteren worden in oktober werkzaamheden uitgevoerd.

De werkzaamheden duren ongeveer vijf weken, inclusief op- en afbouw. Tijdens deze periode kan enige overlast ontstaan voor de directe omgeving. Na afloop van de werkzaamheden zal de locatie er vrijwel ongewijzigd uitzien. De locatie zal tijdens het werk continu verlicht zijn omdat ook ‘s avonds en ’s nachts wordt gewerkt. Voor het aan- en afvoeren van alle tijdelijke installaties en materialen rijden er vrachtwagens van en naar de locatie. Er is een speciale rijroute ingesteld om verkeersoverlast te beperken. Kortstondig geluidshinder kan ontstaan door het gebruik van pompinstallaties en aggregaten. Ook zal er, tijdens het schoon produceren van de ondergrondse gasput, gedurende ongeveer een week continu gas worden afgefakkeld. De NAM neemt maatregelen om de overlast tijdens de werkzaamheden te beperken. Een beschrijving van werkzaamheden staat op de website www.nam.nl/kielwindeweer.

Het diepe ondergrondse gesteente rond deze put is niet poreus genoeg waardoor het gas niet gemakkelijk naar de boorput stroomt. De werkzaamheden moeten ervoor zorgen dat de doorlatendheid van het ondergrondse gesteente beter wordt waardoor de gaswinning verbeterd. Hiervoor wordt de zogeheten fracking-techniek toegepast. Op een gecontroleerde wijze worden plaatselijk kleine scheuren in het ondergrondse gashoudende gesteente aangebracht, op circa 3 kilometer diepte. Dit gebeurt door onder hoge druk vloeistof te injecteren. Het aardgas stroomt vervolgens beter richting de boorput.

De techniek wordt al sinds de jaren ’50 regelmatig en succesvol toegepast in Nederland. Dankzij het gebruik van deze techniek kan er uit deze put zo’n 10% extra gas gewonnen worden dat anders in de ondergrond was achtergebleven. Hierdoor benutten we de Nederlandse bodemschatten optimaal.

Mocht u vragen, klachten of opmerkingen hebben, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met dhr. Marten Lambers tel.nr. 0592-364231 (afdeling Vergunningen en Grondzaken van de NAM) en/of buiten kantooruren met de Centrale NAM Meldkamer in Assen tel.nr. 0592-364000.

Deel dit bericht op:

112hoogezand.nl | Werkzaamheden NAM-locatie Kiel WindeweerAdvertentie


Loonbedrijf Redelijkheid

Taxivasse.nl

Adverteren op 112hoogezand

 

© 112hoogezand 2006 - 2017
rss