Bewoners Gorecht-West blij met nieuwbouwplan woonveld Nolens

Donderdagavond 29 maart was er een inloopbijeenkomst voor de bewoners van Gorecht-West in Hoogezand. Op de bijeenkomst presenteerden Lefier en gemeente de nieuwbouwplannen voor woonveld Nolens, fase 3 van de wijkvernieuwing. Veel wijkbewoners kwamen langs en zijn blij met het plan.

66 nieuwe woningen
Op het nieuwe woonveld Nolens worden 66 woningen gebouwd. De meeste woningen hebben twee of drie slaapkamers, een klein deel heeft vier slaapkamers. Het zijn allemaal eengezinswoningen met slaapkamers op de bovenverdieping. De nieuwbouw krijgt een andere uitstraling dan de al gerealiseerde nieuwbouw op woonveld Ter Laan. De bouwstijl refereert aan de scheepsbouw in de gemeente. Een afvaardiging van bewoners, Huurdersraad, gemeente en Lefier heeft gekozen voor het plan van architect Van Manen en Zwart uit Drachten.

Aardbevingsbestendig en ‘nul-op-de-meter’
Wél al staat vast dat de woningen aardbevingsbestendig en ‘nul-op-de-meter’ (NOM) worden gebouwd. NOM betekent dat de woningen bij normaal gebruik net zoveel energie opleveren als dat er door bewoners wordt verbruikt. De woningen worden gasloos. De kosten die bewoners aan de energiemaatschappij betalen zijn dus bijna nul of in elk geval laag. Daar staat tegenover dat ze naast de huur, een energieprestatievergoeding (EPV) aan Lefier betalen.

Slopen
Op het woonveld Nolens staan nu de oude woningen nog. Kortgeleden zijn de laatste bewoners verhuisd. Met de sloop is inmiddels begonnen. Begin mei zijn alle woningen weg en is het terrein leeg en kaal. De gemeente legt daarna de nieuwe infrastructuur aan: nieuwe riolering en kabels onder de grond en het aanleggen van nieuwe wegen. Dit duurt tot september. Zoals het nu lijkt wordt rond eind 2018 met de nieuwbouw begonnen.