Grote brand bij Avebe in Foxhol

Foxhol – Op vrijdagavond omstreeks tien voor tien werden twee brandweereenheden van Hoogezand gealarmeerd voor een industriebrand aan de Avebe-Weg in Foxhol.


Opschaling
Gezien de melding van brand in een compressor en een hoeveelheid hout op het fabrieksterrein werd tijdens het aanrijden van de brandweervoertuigen opgeschaald naar grote brand. Ter plaatse kwamen de vlammen al boven de bebouwing uit en werd verder opgeschaald naar zeer grote brand. Eveneens kreeg de brandweer ondersteuning van hoogwerkers, dompelpompen voor de waterwinning en een schuimblusvoertuig vanuit omliggende posten.

Inzet
De vlammen gingen in de beginfase van de brand gepaard met een forse rookontwikkeling. De grootschalige inzet richtte zich op het behouden en afschermen van andere fabrieksdelen rondom de brandende loods. Hierdoor kon de brand beperkt blijven tot de opslagloods waarin houten pallets en kleine, lege vloeistofcontainers waren opgeslagen.

Rond half 12 werd het sein brandmeester gegeven en was er geen sprake meer van uitbreidingsgevaar. Daarop konden de meeste brandweervoertuigen weer inpakken. Een aantal bleef achter om nog een aantal uren na te blussen en controles op brand uit te voeren.

Bij het incident zijn geen gewonden gevallen. Stichting Salvage kwam ter plaatse om het bedrijf te ondersteunen bij de afhandeling van de schade.