BAM gaat nieuwe gemeentehuis Midden-Groningen bouwen

Gemeente Midden-Groningen heeft de opdracht om het nieuwe gemeentehuis in Hoogezand te bouwen gegund aan BAM Bouw en Techniek – Regio Noord. Woensdag 17 april 2019 rond 18.30 uur tekent de gemeente Midden-Groningen het uitvoeringscontract met BAM tijdens het afscheid van het oude gebouw.


Uitkomst aanbestedingsprocedure
Voor de opdracht van de realisatie van de bouw van het nieuwe gemeentehuis is een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. Na een voorselectie zijn vijf aannemers uitgenodigd een inschrijving te doen voor de opdracht. Op basis van een beoordeling van de inschrijvingen op prijs en kwaliteit is gebleken dat BAM de beste inschrijving heeft gedaan. Zij scoorden goed op onder andere veiligheid, communicatie met betrokken partijen en overlastbeperking. Aangezien de raad op 28 februari heeft besloten het noodzakelijke uitvoeringskrediet beschikbaar te stellen, kan de opdracht aan BAM nu ook daadwerkelijk getekend worden.

Programma 17 april
Alle inwoners, ondernemers en organisaties van Midden-Groningen zijn van harte welkom om op woensdag 17 april 2019 tussen 16.00 en 19.00 uur een kijkje in het oude gemeentehuis in Hoogezand te nemen. Bezoekers kunnen via een avontuurlijke speurtocht door het gemeentehuis kijken hoe het gebouw achter de beveiliging er eigenlijk uit zag en waarom een nieuw gebouw nodig is. De route gaat ook langs de meer bekende plekken in het gemeentehuis voor bewoners: de publieksbalies en de raadzaal.
Verder kunnen bezoekers aan de hand van een expositie zien hoe het gebouw in de loop van de jaren is gebouwd en veranderd. De illustraties van hoe het nieuwe gebouw er uit gaat zien, hangen daar ook.
Mensen die graag een herinnering aan het gebouw willen, kunnen een stukje gemeentehuis mee naar huis nemen. Op een aangewezen plek kunnen bezoekers zelf een stukje uit de muur bikken en meenemen.
Er is een proeverij van eten en drinken van lokale ondernemers en mensen kunnen op een doek een bijdrage leveren aan een kunstwerk. Van dit doek worden foto’s gemaakt die dan weer gebruikt worden voor de bouwhekken die tijdens de sloop en nieuwbouw om het gebouw worden gezet.
Het afscheid eindigt met de ondertekening van het uitvoeringscontract met BAM. Rond 19.00 uur volgt het strijken van de drie gemeentelijke vlaggen op het plein voor het gemeentehuis en dan is het toch echt over en uit voor het oude gemeentehuis en gaat de voorbereiding van de sloop beginnen.

Uitvoering tweede fase Het Kielzog
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “Met de uitvoering van fase 2 van Het Kielzog krijgt het huis voor cultuur en bestuur van Midden-Groningen een laagdrempelige en transparante uitstraling. We willen graag dat het nieuwe gebouw een ontmoetingsplek voor inwoners wordt. Daarom nemen we ook samen met onze bewoners afscheid van het huidige gebouw en verwelkomen we de nieuwe fase. Fase 2 krijgt dezelfde uitstraling als fase 1 door hetzelfde metselwerk te gebruiken. Hierdoor wordt Het Kielzog op een goede wijze afgerond en krijgt de gemeente Midden-Groningen een herkenbaar ‘gezicht’ waar we met z’n allen trots op kunnen zijn.”

Uitvoering
De werkzaamheden voor de sloop en nieuwbouw starten naar verwachting in mei/juni 2019, zodat het gebouw eind 2020 opgeleverd kan worden.