912 schade meldingen bij TCMG na aardbeving

Hoogezand – Het Schadeloket Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) dat is gevestigd in Hoogezand heeft tot nu toe 912 schade meldingen door de aardbeving in Westerwijtwerd gekregen. De beving had een kracht van 3.4 op de schaal van richter. De 912 meldingen bestaan voor het grootste deel uit scheurvorming. Er worden veel nieuwe scheuren in binnen- en buitenmuren van het huis, schuren en garages gemeld, maar ook veel bestaande scheuren die groter of langer zijn geworden. Verder is er sprake van stukken of stukjes pleisterwerk die naar beneden kwamen vallen, voegen die eruit gesprongen zijn, meldingen van trillende kozijnen, barsten in badkamertegels, spiegels die van de wand zijn gevallen.


Van de 40 mensen die een acuut onveilige situatie (AOS) meldden en zich dus zorgen maakten over hun veiligheid zijn 13 adressen bezocht. In drie van de dertien gevallen was er sprake van een acuut onveilige situatie. Het ging daarbij om appartementen waar geveldelen loszitten, een woning waarbij vloertegels aan het barsten zijn en 10 huurwoningen waar plafonddelen loslaten. Er zijn daar tijdelijke maatregelen getroffen. De bewoners hoeven niet uit hun huis.