Voorlichtingsbijeenkomst van Humanitas voor nieuwe vrijwilligers

Op maandag 30 september houdt Humanitas afdeling Midden-Groningen een voorlichtingsbijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers in haar kantoor aan de Troelstralaan 7 te Hoogezand. De aanvang is 19.30 uur. De bijeenkomst is bedoeld om mensen, die overwegen vrijwilligerswerk te doen inzicht te geven in wat vrijwilligerswerk is en ook om te vertellen wat vrijwilligers bij Humanitas doen.


Humanitas Midden-Groningen is een actieve vrijwilligersorganisatie in Midden-Groningen met een eigen kantoor. Bij de afdeling Midden-Groningen zijn momenteel 280 vrijwilligers actief, die verschillende werkzaamheden doen. Zo ondersteunen vrijwilligers vluchtelingen bij het komen wonen in Midden-Groningen of helpen ze mensen bij hun financiële administratie. Daarnaast doen ook vrijwilligers taken als boodschappen doen, ziekenbezoek, maatjes zijn, enz. Maar ook zijn vrijwilligers van Humanitas actief in het hospice in Hoogezand.

Hoewel er vele vrijwilligers actief zijn is er nog steeds behoefte aan nieuwe voorleesvrijwilligers. Een groot aantal kinderen van nieuwkomers wacht nog op een voorleesvrijwilliger. De voorleesvrijwilliger leest kinderen van vluchtelingen thuis voor. Ouders van deze kinderen spreken de Nederlandse taal nog niet volledig en kunnen hun kinderen niet voorlezen. Bij de kinderen van vluchtelingen komt de vrijwilliger een of twee uurtjes per week langs om een of meerdere kinderen voor te lezen. Voor de vrijwilliger die het leuk vindt om met kinderen om te gaan is dit heel mooi maar ook bijzonder vrijwilligerswerk. Je komt bij mensen met een andere cultuur binnen en je bouwt een leuk contact op met de kinderen en de ouders.

Er doen nog steeds meer inwoners van Midden-Groningen een beroep op de vrijwilligers van Humanitas voor hulp bij het oplossen van hun administratieve en financiële problemen. Vier dagen in de week in het kantoor van Humanitas en een middag in de week bij het MAC in Muntendam zijn vrijwilligers aanwezig, die mensen helpen bij het oplossen van hun administratieve problemen en het invullen van formulieren. Dit vrijwilligerswerk is zeer afwisselend. De vrijwilliger moet kunnen improviseren en het leuk vinden om mensen, die het zelf niet kunnen, te ondersteunen.

Ook heeft Humanitas Midden-Groningen vrijwilligers nodig voor veel van haar andere activiteiten, zoals het begeleiden van vluchtelingen, die pas zijn komen wonen in Midden-Groningen. Vrijwilligers begeleiden hen bij het bezoek aan diverse instanties; bieden ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal; leren de mensen fietsen. Maar ook het samen iets ondernemen met iemand, die weinig sociale contacten heeft of het doen van boodschappen voor ouderen. Ook doen mensen, die niet alleen naar buiten kunnen en graag even een wandeling zouden willen maken een beroep op de vrijwilligers van Humanitas. Tevens verzorgen vrijwilligers van Humanitas het vervoer van mensen naar het ziekenhuis voor bezoek aan de polikliniek of specialist.

Ook zijn er nog steeds vrijwilligers nodig voor het hospice Het Gasthuis in Hoogezand. In het hospice het Gasthuis werken vrijwilligers in een rooster op een morgen-, middag- of avonddienst.

In de voorlichtingsbijeenkomst op 30 september krijgt u veel informatie en kunt u ook aan de aanwezige bestuursleden en vrijwilligers vragen wat Humanitas doet en wat het inhoudt om vrijwilliger bij Humanitas te zijn. Na de informatie kan men besluiten of men ervoor voelt vrijwilliger te worden. Heeft men geen tijd of gelegenheid naar de bijeenkomst te komen, dan kan men bellen met het kantoor of kijken op de website van Humanitas of op die van de vrijwilligersvacaturebank. Ook kunt u de brochure “Wat doen de vrijwilligers van Humanitas” aanvragen. Het telefoonnummer van het kantoor van Humanitas in Hoogezand is 0598-383048. De brochure wordt u dan per post of per mail toegezonden.

Foto Henk Veenstra