Elektrisch inspectieschip provincie opgeleverd

Na een jaar bouwtijd en een uitgebreide testperiode heeft Koninklijke Niestern Sander vandaag het nieuwe provinciale inspectieschip de ‘PW18’ opgeleverd en officieel overgedragen aan doopvrouwe Fleur Graper-van Koolwijk van de provincie Groningen. Dit nieuwe volledig elektrisch aangedreven inspectieschip is een landelijke primeur en kan een volledige werkdag CO2-neutraal varen.


Groen
Het hart van het schip bestaat uit een batterijpakket van ca. 5000 kg. En het schip heeft twee grote elektromotoren voor de aandrijving. Door een uitgekiend systeem voor verwarming, koeling en warmteterugwinning wordt er zo zuinig mogelijk met energie omgegaan. Daarnaast bezit het schip de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid door gebruik van duurzame folie-, hout- en verfsoorten. En stille elektrische motoren.

Elektrisch schip
Het schip is gebouwd op de werf van Koninklijke Niestern Sander in Delfzijl. Na ruim een jaar
bouwtijd is het schip vanaf het afgelopen voorjaar uitgebreid getest. Een dergelijk uniek en innovatief duurzaam schip volledig vaarklaar te krijgen was zowel voor de bouwers, installateurs, keuringsinstanties en programmeurs een flinke uitdaging. Regelgeving voor volledig elektrisch aangedreven schepen is nog volop in ontwikkeling en het batterijsysteem en de distributie van stroom naar de verbruikers lagen niet als kant en klaar product gereed om te worden ingebouwd. Dit vraagt uitgebreid testen en tijd. Het nieuwe inspectieschip PW18 vervangt het huidige schip en zal worden ingezet voor toezicht, handhaving en begeleiding van scheepvaart en evenementen op het water. Zowel de provincie
Groningen als scheepswerf Koninklijke Niestern Sander zijn trots op dit innovatieve en duurzame nieuwbouwproject.
Fleur Gräper-van Koolwijk zegt: “Prachtig dat ik eerder dit jaar in maart de PW18 mocht dopen. En dat het gelukt is om voor het einde van het jaar het schip in gebruik te nemen.