knallende start van carbidcampagne van Midden-Groningen

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft vanochtend aandacht gevraagd voor de BOCK-campagne door in Muntendam met ervaren carbidknallers ballen in melkbussen af te schieten. Het carbidschieten is een jaarlijkse traditie in Muntendam op oudejaarsdag. De BOCK-campagne (Bewust Oplettende Carbid Knaller) vraagt aandacht voor het veilig afschieten van carbid door een bal op de melkbus te gebruiken in plaats van een deksel. Het motto van de campagne is dit jaar: Een echte BOCK heeft doppen op! Adriaan Hoogendoorn: “Carbidknallen is een leuke traditie. Ik heb er vanmorgen in Muntendam ook weer van genoten. Maar veiligheid vóór alles. Daarom dus ‘doppen op’, want gehoorbeschadiging ligt op de loer”.


De gemeente Midden-Groningen doet mee met de BOCK-campagne om zo een bijdrage te leveren om de traditie van carbidschieten op een leuke en veilige manier in stand te houden. Helaas vinden er nog jaarlijks (ernstige) ongevallen plaats. Deze ontstaan vaak door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s. De BOCK-campagne draagt bij aan het bewustzijn en het verkleinen van de risico’s. De BOCK is de persoon binnen de groep carbidknallers die aandacht heeft voor de veiligheid bij en rondom de traditie van carbidschieten. Het gebruik van oordoppen voorkomt gehoorschade. De harde knallen kunnen zorgen voor gehoorschade, waardoor men later minder kan genieten van bijvoorbeeld muziek. 80 decibel kan al tot gehoorschade leiden, een carbidknal is al gauw 100 decibel. Door een veiligheidsbril en gehoorbescherming te dragen zijn ogen en oren beschermd en voorkom je ook brandwonden op deze plekken, bovendien krijg je minder snel last van koude oren.