Burgemeester bezoekt jarige mevrouw Tonkes (103 jaar)

Mevrouw Jo Tonkes uit Noordbroek is vandaag 103 jaar geworden en is daarmee de oudste inwoner van de gemeente Midden-Groningen. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn ging vanmiddag bij haar op bezoek om haar met haar verjaardag te feliciteren en hij nam een zeer bijzonder cadeau mee.

Mevrouw Tonkes is geboren in Muntendam waar ze in totaal 99 ½ jaar heeft gewoond totdat ze moest verhuizen naar de Lijwiekstee in Noordbroek. Mevrouw Tonkes is in 1950 getrouwd en 64 jaar getrouwd geweest tot haar man in 2015 overleed en ze heeft een dochter en schoonzoon. Mevrouw Tonkes is nog steeds actief. Ze kan slecht stil zitten en gaat er graag op uit, maar nu dat tijdens corona niet kan, heeft ze het breien opgepakt en is inmiddels aan haar derde deken begonnen. Haar dochter, Karin Daniëls uit Muntendam, vertelt op Facebook volop over de activiteiten van haar moeder en heeft daar ook een coronadagboek bijgehouden.

Cadeau
Mevrouw Tonkes is een groot liefhebber van de schaatssport. Ze gaat regelmatig naar wedstrijden in Thialf. November vorig jaar figureerde zij in het tv-programma van Gordon “100 jaar jong”. Ze werd toen in haar rolstoel over de ijsbaan gereden door Kjeld Nuis. Mevrouw Tonkes is een groot fan van deze schaatser. Burgemeester Hoogendoorn, zelf ook fervent schaatsliefhebber, zocht contact met de schaatsploeg van Kjeld Nuis en vroeg hem om mee te werken aan een speciaal cadeau voor haar: een felicitatie via een video boodschap. Vanmiddag toonde burgemeester Hoogendoorn mevrouw Tonkes de videoboodschap van haar schaatsheld. Mevrouw Tonkes kan niet wachten totdat ze weer naar Thialf kan.

In verband met corona feliciteerde burgemeester Hoogendoorn mevrouw Tonkens buiten voor het zorgcentrum de Lijwiekstee, waar een tent was neergezet.