Restauratie muurschildering Jan van der Zee in Huis van Cultuur en Bestuur van start

Het kunstwerk van Ploegkunstenaar Jan van der Zee kent een bijzondere historie. Het kunstwerk zat sinds 1969 in een oude middelbare school (SBHS) in Hoogezand. Voordat die school in 2013 werd gesloopt, is de muurschildering eruit gehaald om later in het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand te plaatsen. Inmiddels is het kunstwerk ingemetseld in het nieuwe gebouw, in de hal op de eerste verdieping. De muurschildering heeft de verhuizing en tijdelijke opslag goed doorstaan, maar bovenin zit een scheur die gerepareerd moet worden. Het kunstwerk wordt daarom vanaf deze week (vanaf 13 april 2021) gerestaureerd door Frits Hesseling (beeldend kunstenaar). De restauratie duurt ongeveer twee weken.

Kunstwerk
Het werk van Jan van der Zee dateert uit 1969 en betreft een wandschildering op gestuct metselwerk, gesigneerd en gedateerd. Het gaat om een abstracte muurschildering met figuratieve elementen. De schildering is onderdeel van de geschiedenis van Midden-Groningen. De gebouwen, tegels, trappen, bruggen, zagen en een menselijk gezicht staan voor de wederopbouw. De muurschildering is 3.20 meter breed en meer dan 2.60 meter hoog.

Restaurateur
Frits Hesseling heeft eerder samen met Johanna Hondelink een replica gemaakt van een muurschildering van Jan van der Zee in een locatie van de Hanzehogeschool. Vanuit dat project is hij uitgenodigd voor deze restauratie. Nelf Lakfabrieken uit Marrum heeft de verf zo nauwkeurig mogelijk nagemaakt door vooraf verf- en kleuranalyses in hun verflaboratorium uit te voeren. Bij deze fabriek kocht Jan van der Zee zelf zijn verf ook, toen deze nog in Groningen stond.

Het Huis van Cultuur en Bestuur
In het Huis van Cultuur en Bestuur zitten theater/muziekschool Kielzog, de bibliotheek en de gemeente Midden-Groningen onder één dak. Het gebouw wordt een plek voor ontmoeting voor de inwoners. Het gebouw wordt eind mei van dit jaar opgeleverd door de BAM. Tot nu was de projectnaam voor het gebouw Het Kielzog. De nieuwe naam is Huis van Cultuur en Bestuur. Binnenkort wordt de naam op de gevel van het gebouw dan ook vervangen door de nieuwe naam.