Reddingsvloot Groningen-Drenthe oefent in Appingedam

Appingedam – Zaterdagochtend vond er in Appingedam een oefening plaats van de Reddingsvloot Groningen-Drenthe, onderdeel van de Nationale Reddingsvloot (NRV). De vloot bestaat uit Brandweer Hoogezand, de Damster Reddingsbrigade, Groninger Reddingsbrigade en Reddingsbrigade Nijeveen.

De oefening
In Appingedam was een wandeltocht bezig, deze verliep onder andere langs De Groeve en langs het Damsterdiep. Door een fout bij het bedienen van de sluis liep het gebied waarin zich 40 wandelaars bevonden onder water. Een aantal deelnemers raakte gewond, ook liepen verschillende mensen onderkoelingsverschijnselen op. De taak van de Reddingsvloot was het zo snel mogelijk lokaliseren en evacueren van de slachtoffers, personen die zelfstandig het gebied konden verlaten verwijzen naar een opvanglocatie. De gewonden werden met de boot naar het gewondennest gebracht daar werden de gewonden beoordeeld verzorgd tot er medische bijstand arriveerde. De slachtoffers werden gespeeld door vrijwilligers en leden van de jeugdbrandweer Delfzijl.

Over de Nationale Reddingsvloot
De Nationale Reddingsvloot bestaat sinds 2018 uit 88 reddingsbrigade- en brandweereenheden (vaartuigen en bemanning) van 22 veiligheidsregio’s. De vloot komt in actie bij overstromingen en grote waterongevallen. In juli werden eenheden van de Nationale Reddingsvloot nog ingezet bij de zware wateroverlast in Limburg. Ook Reddingsvloot Groningen-Drenthe werd opgeroepen.