Zesde Westerdieplezing: Nick Kieft over Van Stootshorn naar Amerika

Op woensdag 10 november 2021 geeft historicus Nick Kieft de zesde Jaap Westerdiep-lezing van de gemeente Midden-Groningen. Dit jaar staat het plaatsje Stootshorn centraal. Aan de hand van de bijzondere ontwikkeling van dit plaatsje schetst Nick Kieft een beeld van het leven in Stootshorn door de eeuwen heen.

Geschiedenis van Midden-Groningen
Wethouder José van Schie: “Het is belangrijk dat we deze verschillende onderdelen uit de geschiedenis vastleggen, bewaren en doorgeven voor volgende generaties. Wat ik bijzonder vind aan deze lezing is dat, door als het ware in te zoomen op Stootshorn, de geschiedenis heel concreet wordt, bijna tastbaar. We kunnen voor ons zien hoe men leefde, we begrijpen de keuzes die men maakte en we voelen de aard van de inwoners. De heer Kieft omschrijft deze inwoners als mensen met durf en initiatief. Inwoners om trots op te zijn. Ik ben dan ook zeer verheugd met deze nieuwe aanvulling op onze geschiedenis.”

Westerdiep-lezing
In april 2011 stopte de heer Jaap Westerdiep met zijn werk als voorzitter van Dorpsbelangen Westerbroek. Als eer voor al zijn verdiensten voor de gemeente – en voor Westerbroek in het bijzonder – riep het college van B&W de Westerdiep-lezing in het leven. De lezing wordt iedere twee jaar gehouden door iemand die een bijzondere bijdrage levert aan cultuurhistorisch onderzoek in of naar de gemeente.
Jaap Westerdiep hield zelf op 27 oktober 2011 de eerste lezing over Westerbroek. Hij droeg het stokje over aan Han Helmers, die in 2013 de tweede lezing hield over Martenshoek. Daan Hulsebos vervolgde in 2015 met een lezing over het ontstaan en de ontwikkeling van Foxhol. Nel de Boer-Feitsma gaf in 2017 de lezing over zes bijzondere begraafplaatsen in Hoogezand-Sappemeer. In 2019 gaf Wim Rozema de lezing over de deportatie van joden uit Midden-Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zesde Westerdiep-lezing
De Westerdieplezing wordt gehouden op woensdag 10 november 2021 om 14.00 uur (zaal open om 13.30 uur), Theaterzaal van Kielzog in het Huis van Cultuur en Bestuur, Gorecht Oost 157, 9603 AE in Hoogezand.