Wethouder Verschuren slaat alarm over de gevolgen van de hoge gasprijs

Wethouder Peter Verschuren van Midden-Groningen heeft in een brief aan de staatssecretaris en de woordvoerders Sociale Zaken in de Tweede Kamer alarm geslagen over de gevolgen van de hoge gasprijs. Aanleiding daarvoor zijn noodkreten van medewerkers van de gemeentelijke kredietbank die te maken krijgen met situaties die tot ‘onmogelijke keuzes’ dwingen.

Verschuren: ‘Mensen die van het minimum leven krijgen voorschotnota’s van meer dan 300 of 400 euro. In één geval was het voorschot vastgesteld op 602 euro en kon het na aandringen van de kredietbank teruggebracht worden tot 490 euro. Gezinnen houden te weinig over om van te leven en schuldenregelingen kunnen niet opgezet worden omdat er geen ruimte voor aflossing is. In een aantal situaties draait het uit op een regelrechte ramp. En de mensen die zich bij ons melden zijn nog maar het topje van de ijsberg.’

De wethouder wil dat het kabinet snel met een regeling komt die gemeenten in staat stelt met maatwerk mensen te helpen die met een laag inkomen in slecht geïsoleerd huis wonen. ‘Daar zijn we als gemeente heel goed toe in staat, als we er maar de mogelijkheid voor krijgen. Dat betekent dat er geld moet komen plus de ruimte om te doen wat nodig is zonder regels die dat belemmeren.’