Sluiting woning Zuidbroek vanwege vondst illegaal vuurwerk

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft op 28 december 2021 een woning in Zuidbroek gesloten, in elk geval tot 3 januari 2022. In deze woning werd op 23 november een grote partij illegaal professioneel vuurwerk aangetroffen.

De veiligheid en gezondheid van de bewoners, omwonenden en de omgeving in het algemeen is hierdoor ernstig bedreigd. De politie heeft het pand doorzocht en het vuurwerk in beslag genomen.
De burgemeester kan op grond van de Gemeentewet een pand sluiten als er sprake is van een verstoring van de openbare orde. De woning wordt verzegeld en het verbreken van een verzegeling is een misdrijf.

“Met deze sluiting wil ik voorkomen dat de verdachte opnieuw grote hoeveelheden illegaal vuurwerk in zijn woning opslaat. Ik sluit niet uit dat de eigenaar op korte termijn met het oog op de jaarwisseling in herhaling vervalt.

Deze situatie is niet acceptabel en het kan niet zo zijn dat bewoners en hun leefomgeving opnieuw zo in gevaar worden gebracht. Een eventuele brand of explosie had enorm grote gevolgen kunnen hebben. Er hadden makkelijk doden of zwaargewonden kunnen vallen onder omwonenden, voorbijgangers of hulpverleners,” aldus burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

De sluiting van de woning staat los van een eventuele strafrechtelijke vervolging van de verdachte. Het Openbaar Ministerie neemt daarover een beslissing.