Burgemeester sluit drugspand aan de A. Plesmanlaan in Kolham

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft op 31 januari in Kolham in de gemeente Midden-Groningen een bedrijfspand gesloten voor een periode van 3 maanden. De burgemeester kan op grond van de wet panden sluiten waarbij illegale hennepteelt wordt ontdekt.

“Met deze sluiting laten we merken dat illegale hennepteelt in Midden-Groningen niet wordt getolereerd,” zegt burgemeester Hoogendoorn. “Het doel is om eventuele bekendheid van het pand als drugsadres teniet te doen en om de handel daadwerkelijk en structureel te beëindigen. Het gaat hier om een omvangrijke en professionele hennepkwekerij. Bovendien was de brandveiligheid in het geding, doordat de bekabeling niet deugdelijk was aangesloten vanwege het illegaal afnemen van stroom.”

De politie heeft het pand doorzocht. Daarbij zijn 235 hennepplanten en een hoeveelheid apparatuur en gereedschappen gevonden die voor de hennepteelt werden gebruikt. De hennepkwekerij is geruimd.

Het drugsbeleid van de gemeente Midden-Groningen heeft tot doel de openbare orde en de volksgezondheid te beschermen. Deze wordt ernstig aangetast door druggerelateerde activiteiten. De burgemeester doorbreekt zo de link van het pand met het drugs- en criminele circuit. Tijdelijke sluiting zorgt voor meer veiligheid en leefbaarheid in de samenleving.

Daarnaast leidt de aanwezigheid van een hennepkwekerij over het algemeen tot een verhoogd brandgevaar. Omdat dit bedrijfspand onderdeel uitmaakt van een groter pand waarin verschillende andere bedrijven gevestigd zijn, hadden de gevolgen van een brand zeer groot kunnen zijn.

Het gemeentelijk drugsbeleid staat los van een eventuele strafrechtelijke vervolging van verdachten. Het Openbaar Ministerie neemt daarover een beslissing.