Vanaf woensdag 6 juli is ook in het voormalige gemeentehuis in Muntendam een gemeentelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen geopend. Inwoners van Muntendam zijn in mei hierover bijgepraat tijdens een informatiebijeenkomst. In totaal bieden de gemeentelijke opvanglocaties in Slochteren en Hoogezand en de gastgezinnen in Midden-Groningen nu samen opvang aan ruim 300 vluchtelingen. In Muntendam is ruimte voor een extra 100 Oekraïense vluchtelingen.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “Het lijkt misschien alsof de instroom vermindert, maar er is nog steeds sprake van de komst van nieuwe vluchtelingen naar Nederland en dus ook naar Midden-Groningen. Als de situatie zo blijft en ook de locatie Muntendam volledig bewoond zal zijn, vangen wij als inwoners en gemeente samen ruim 400 vluchtelingen op. Vele vrijwilligers en gastgezinnen zetten zich belangeloos hiervoor in. Dat geeft blijk van een zeer grote betrokkenheid bij deze vluchtelingen, op zoek naar een veilige plek om de oorlog in hun eigen land te ontvluchten. Daarom heel erg veel dank aan iedereen die op wat voor manier dan ook hieraan een bijdrage levert.”
Na het begin van de oorlog op 24 februari openden eerst Hoogezand (Astronautenlaan) en aansluitend het voormalige gemeentehuis van Slochteren de deuren. De voorbereidingen voor Muntendam als opvanglocatie zijn al in mei begonnen. Muntendam zou echter pas open gaan als de locaties in Hoogezand en Slochteren samen bijna volledig in gebruik zijn. Dat punt is nu bereikt.
In Hoogezand verblijven nu 48 vluchtelingen: uitsluitend vrouwen en kinderen. In Slochteren verblijven 100 vluchtelingen, bestaande uit gezinnen met kinderen en alleenstaande mannen. Op beide locaties is dat op dit moment de maximale bezetting. De spreiding en plaatsing van Oekraïense vluchtelingen in de hele regio Groningen vindt plaats onder regie van de Veiligheidsregio.
Gastgezinnen
In Midden-Groningen bieden 59 gastgezinnen opvang aan 163 Oekraïense vluchtelingen.
Werk en onderwijs
De gemeente begeleidt de Oekraïense vluchtelingen bij het vinden van werk. Dat kan zijn bij de opvanglocatie zelf, maar ook daarbuiten. Voor 35 vluchtelingen geldt al dat zij een baan hebben gevonden. Alle opgevangen kinderen onder de 18 jaar gaan naar school. Voor de zomervakantie wordt voor hen een activiteitenprogramma opgezet.