Vogelgriep bij vogels hertenkamp Zuidbroek

Maandagavond 17 oktober is er op grond van laboratoriumonderzoek vogelgriep vastgesteld op de hertenkamp in Zuidbroek. Sinds woensdag 12 oktober zijn een aantal verdachte dode kippen meegenomen door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) voor onderzoek naar vogelgriep.

Deze locatie wordt beschouwd als het hobbymatig houden van pluimvee omdat het om een klein aantal dieren gaat (minder dan 50). Nu er vogelgriep is vastgesteld zullen de eenden en ganzen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden geruimd. Het gaat nu nog om ongeveer 16 vogels, alle kippen zijn al overleden. De vogelgriep heeft geen gevolgen voor de aanwezige herten.

Loco-burgemeester Erik Drenth: “De hertenkamp is ontoegankelijk voor het publiek. Er is daardoor geen rechtstreeks contact mogelijk tussen vogels en bezoekers. Wel zijn er twee vrijwilligers betrokken bij de verzorging van de dieren die verblijven in deze hertenkamp. Mede omdat een ruiming zeer ingrijpend kan zijn voor direct betrokkenen, zijn zij voorlopig niet actief als verzorgers en heeft de gemeente de verzorging van de dieren tijdelijk overgenomen. Helaas heeft de vogelgriep ook gevolgen voor de inwoners die genieten van deze dieren in hun dorp of die als vrijwilliger betrokken zijn bij hun verzorging.”

Midden-Groningen volgt de maatregelen en protocollen zoals die door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden afgekondigd ter bestrijding van de vogelgriep.