OM eist forse straf tegen vader voor doodslag op eigen baby

“Hij is slechts zeven weken oud geworden. Hij had nog een heel leven voor zich. Maar dat leven heeft zijn eigen vader hem op zeer gewelddadige wijze ontnomen. In plaats van hem lief te hebben en hem te beschermen – zoals een vader hoort te doen – heeft verdachte hem zo ernstig mishandeld dat hij buiten bewustzijn raakte. Dat hij stopte met ademen. Dat hij zulk ernstig hersenletsel opliep waardoor hij uiteindelijk kwam te overlijden.”

Zinnen die de officier van justitie woensdag sprak voor de rechtbank in Groningen. Zij eist tegen een 40-jarige man uit Hoogezand/Veendam een gevangenisstraf van negen jaar voor de doodslag op zijn eigen kind. Hij wordt verdacht van het op 30 november 2021 zodanig mishandelen van zijn zoon, dat hij een dag later in het ziekenhuis is overleden. De baby overlijdt in de armen van zijn moeder.

Eerder mishandeld
De baby is overleden als gevolg van ernstig hersenletsel, veroorzaakt door ernstig schudden of direct geweld tegen het hoofd. Wat er precies is gebeurd weten we niet omdat verdachte tot op de dag van vandaag ontkent zijn zoon iets te hebben aangedaan. Daarnaast constateert het OM dat de jonge baby al eerder moet zijn mishandeld. “Er zijn breuken geconstateerd bij de ribben en een been die enkele weken oud waren”, zegt de officier van justitie.

Verklaringen
In dit onderzoek hebben zowel de vader als de moeder een uitgebreide verklaring afgelegd. In de kern komen die verklaringen er op neer dat zij zeggen dat hun kind niet is mishandeld. Wel komt volgens het OM uit de verklaringen naar voren dat de moeder ten tijde van het wegvallen op de bovenverdieping is geweest en de vader beneden bij zijn zoon.

Letsel liegt niet
Door de ouders en ook grootouders worden meerdere scenario’s benoemd waardoor het kind kan zijn overleden. Niemand wil en kan geloven dat hun (klein)kind zo zwaar is mishandeld dat hij daardoor is overleden. “Toch liegt het letsel niet”, zegt de officier van justitie. “Er is zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar het letsel. Niet alleen door pathologen, maar ook door gespecialiseerde kinderartsen. (…) Het kan niet anders dan dat er sprake is van letsel dat is toegebracht.”

Geen verantwoordelijkheid
De verdachte ontkent en volhardt in een verhaal dat volgens de deskundigen niet waar kan zijn. Daarmee neemt hij geen verantwoordelijkheid, waardoor het voor de moeder niet duidelijk wordt wat er precies is gebeurd.

De officier van justitie vindt het schokkend en onbegrijpelijk dat een vader zijn kind dit aan kan doen. “Ik vermoed dat hij daardoor ook geen openheid van zaken durft of kan geven. (…) Nooit zal duidelijk worden waarom de kleine jongen het leven moest laten, waarom hem dit is aangedaan. Dat moet met name voor zijn moeder onverteerbaar zijn en dat neem ik verdachte kwalijk.”

Naast een gevangenisstraf eist het OM, op uitdrukkelijk verzoek van de moeder, ook een contactverbod voor de duur van vijf jaar. De rechtbank doet op 13 januari om 13:00 uur uitspraak in deze zaak.