Onthulling plaquette Raymond W. Poirier in Zuidbroek

Vrijdagmiddag hebben Carolyn Hall en burgemeester Adriaan Hoogendoorn een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan Raymond W. Poirier. Deze Amerikaanse militair kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog op 26 november 1943 om het leven bij een vliegtuigcrash nabij Zuidbroek.

Vliegtuigcrash
Op vrijdag 2 November 1943 steeg een groot aantal zware bommenwerpers van de 8e luchtmacht divisie op vanaf de Amerikaanse vliegbases in Oost-Engeland. Hun bestemming was de Duitse stad Bremen met 430.000 inwoners en zijn marinewerven langs de rivier de Weser, waar de Duitsers onderzeeboten bouwden en repareerden. Een van deze vliegtuigen was een B-17 F bommenwerper van het 365e Bomb squadron, 305e Bomb group. De bommenwerper had 10 bemanningsleden, waaronder de Amerikaanse verbindingsofficier Raymond W. Poirier uit Franklin County. Op de terugweg naar Engeland werd het toestel zwaar getroffen door Duitse gevechtvliegtuigen. Het vliegtuig raakte overal beschadigd, verloor hoogte en stortte uiteindelijk neer bij Zuidbroek. De overige bemanningsleden wisten tijdig het vliegtuig per parachute te verlaten. Raymond W. Poirier kwam echter bij de crash om het leven.

Onthulling Plaquette
Op initiatief van de nazaten van Raymond Poirier en ploegchef Arvid Klijzing van de brandweer Zuidbroek, is in samenwerking met de gemeente een plaquette gemaakt. Deze is op een grote zwerfkei geplaatst naast de gemeentewerf annex brandweerkazerne in Zuidbroek. Deze locatie ligt dicht bij de daadwerkelijke plek van de crash. Na zijn speech onthulde burgemeester Hoogendoorn samen met Poirier’s kleindochter Carolyn Hall de plaquette. De plechtigheid werd vervolgens afgesloten met het maken van een ereboog door leden van de vrijwillige brandweer. Dit gebeurde vlakbij de daadwerkelijke plek van de crash, bij de vijver aan de Joustkamp in Zuidbroek.

Burgemeester Hoogendoorn: ”Vrijheid is ons alles waard. Leven in een vrij land. Zonder de hulp van de geallieerden hadden we nu wellicht niet in vrijheid geleefd. En daarom zijn we nog steeds dankbaar voor al die soldaten die ver van hun vaderland voor onze vrijheid hebben gevochten. Raymond Poirier gaf zijn leven voor een land waar hij een jaar daarvoor misschien nog nooit van gehoord had. Met deze plaquette laten wij zien dat wij dit niet vergeten. En laten we aan toekomstige generaties zien, hoe belangijk het is dat we blijven beseffen waar intolerantie en haat toe kunnen leiden.”