1000 huishoudens verlagen energiekosten door waterzijdig inregelen van cv

Woningcorporatie Lefier en de gemeente Midden-Groningen gaan 1000 huishoudens in de gemeente helpen hun energiekosten te verlagen. Dat doen ze door de cv’s van de huurders waterzijdig in te regelen. Dit staat in de samenwerkingsovereenkomst die Elles Dost, bestuurder van Lefier, en wethouder Erik Drenth van de gemeente Midden-Groningen vanochtend hebben getekend.

Wethouder Erik Drenth: “De gemeente Midden-Groningen wil inwoners helpen om hun gestegen energiekosten te verlagen. We vinden het belangrijk dat iedereen zo energiezuinig mogelijk kan leven. Daar zetten we een scala aan middelen voor in, zoals de klusbus, de bespaarcoach en straks de cv-dokter. Ik ben blij dat we daar nu ook het waterzijdig inregelen van de cv door Lefier aan kunnen toevoegen.”

Elles Dost, bestuurder Lefier: “De hoge inflatie en energieprijzen zorgen ervoor dat een deel van onze huurders moeite heeft om de woonlasten te betalen. Daarom geven we hoge prioriteit aan de verduurzaming van onze huurwoningen. Onder meer door ze te isoleren en van zonnepanelen te voorzien. Waterzijdig inregelen van de cv is een relatief eenvoudige en betaalbare manier om het energieverbruik van onze huurders te verlagen. Heel fijn dat we dit nu kunnen doen voor een deel van onze huurders in Midden-Groningen.”

Wat is waterzijdig inregelen?
Met waterzijdig inregelen van de cv wordt het water gelijkmatig over de radiotoren verdeeld. De cv wordt daardoor zuiniger in gebruik en dat is gunstig voor de energierekening. Een huishouden kan zo tot 10% gemiddeld besparen.

Wie komt hiervoor in aanmerking?
Huurders van Lefier die een woning hebben met een laag energielabel en die al in de planning staan voor regulier onderhoud of vervanging van de ketel, komen in aanmerking voor het waterzijdig inregelen. Deze bewoners krijgen hierover bericht van Lefier.

Planning
In de winters van 2023 en 2024 worden cv-ketels waterzijdig ingeregeld tijdens het al geplande regulier onderhoud van de woningen.

Kosten
In de samenwerkingsovereenkomst die vanochtend is getekend, hebben de gemeente Midden-Groningen en woningcorporatie Lefier afgesproken elk de helft van de kosten te betalen.