Burgemeester sluit loods in Hellum waar drugslaboratorium werd aangetroffen

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft op 26 juli een loods aan de Hoofdweg in Hellum voor zes maanden gesloten. In de loods bij de woning vond de politie een in werking zijnde drugslaboratorium en ingrediënten en materialen voor de productie van synthetische drugs. De burgemeester kan op grond van de wet panden sluiten waarbij sprake is van overtreding van Opiumwet. Op het pand wordt een bord geplaatst, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat het pand gesloten is, omdat er drugs werd gemaakt.

Met het drugsbeleid wil de gemeente de openbare orde en de volksgezondheid beschermen. Drugs zorgen voor verslaving en gezondheidsproblemen. Het maken en verkopen van drugs kan ook zorgen voor gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld door brandgevaar. Maar het lokt ook meer misdaden uit in de buurt. Om dat te voorkomen, sluit de burgemeester tijdelijk een gebouw waar drugs wordt gemaakt of voor verkoop bedoeld is. Zo wordt de link van het pand met het drugs- en criminele circuit verbroken. Het gemeentelijk drugsbeleid staat los van een eventuele strafrechtelijke vervolging van verdachten. Het Openbaar Ministerie neemt daarover een beslissing.
“We sluiten deze loods, omdat we willen laten zien dat we productie van en handel in drugs in Midden-Groningen niet tolereren,” zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn. “De bekendheid van het pand als drugsadres wordt daarmee geannuleerd en de handel wordt op dit adres daadwerkelijk en structureel beëindigd.”

“In uw buurt is een drugspand gesloten”
De afgelopen jaren sloot de burgemeester van Midden-Groningen meerdere panden, zoals huizen, loodsen en schuren waar drugs gemaakt of verkocht werd. Om voor iedereen duidelijk te maken dat een gebouw gesloten is, omdat er drugs werd gemaakt of verhandeld, plakt de gemeente vanaf nu een poster op de voordeur of het raam. Om ook de buurtbewoners van het gesloten pand actief te informatie, krijgen ze voortaan een folder in de brievenbus met uitleg waarom het tijdelijk gesloten is.

Meldingen over criminaliteit
Voor meldingen over criminaliteit kunnen inwoners contact opnemen met de politie via 0900-8844. Dat kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem. Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000: op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24 uur per dag via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.