Gemeente aan de slag met minimaregelingen

In maart 2024 sprak de gemeenteraad over de evaluatie van de minimaregelingen in de gemeente Midden-Groningen. Uit deze evaluatie bleek dat het bereik van de minimaregelingen bij huishoudens met kinderen goed is. Voor inwoners van 65 jaar en ouder en alleenstaanden is dat minder goed. Mede op verzoek van de gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders op 15 oktober een plan van aanpak vastgesteld voor het verbeteren van het proces rondom en de communicatie over de minimaregelingen. Een beter overzicht van alle minimaregelingen, een verbetering van de vindbaarheid en leesbaarheid van de regelingen op de website van BWRI en het versimpelen van aanvraagprocedures zijn een paar voorbeelden van maatregelen waarmee de gemeente de komende tijd aan de slag gaat.

Wethouder Evert Offereins: “We hebben deze minimaregelingen zodat iedereen in Midden-Groningen mee kan doen in de samenleving. Uit de evaluatie bleek dat we wat moeten doen aan het gebruik van deze regelingen. Met een aantal acties voor de korte termijn en een aantal voor de langere termijn gaan we onze inwoners helpen de regelingen, die voor hen bedoeld zijn, beter te vinden.”

Korte termijn
Op korte termijn wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de minimaregelingen meer bekendheid te geven bij inwoners en hulporganisaties. Concreet betekent dit dat er in het laatste kwartaal van 2024 een overzicht wordt gemaakt met alle minimaregelingen in de gemeente en de voorwaarden. Dit wordt vervolgens in eerste kwartaal van 2025 breed verspreid. Verder wordt er in het vierde kwartaal van 2024 gestart met het verbeteren van de vindbaarheid en leesbaarheid van minimaregelingen op de website van BWRI. Tenslotte gaat de gemeente meer inzetten op een proactieve benadering vanuit BWRI. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om inwoners in hun eigen woonomgeving te bereiken, in plaats van dat zij naar de locatie van de gemeente moeten komen.

Langere termijn
Voor de uitvoering van de andere aanbevelingen is meer tijd nodig. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheid om regelingen automatisch toe te kennen, in plaats van dat er aangevraagd moet worden. Ook worden aanvraagprocedures versimpeld, wordt de webwinkel van het Meedoenfonds herzien en wordt het aantal plekken waar mensen hulp kunnen krijgen uitgebreid. Daarnaast wil de gemeente onder andere inwoners meer gaan betrekken bij het minimabeleid en wordt bekeken of voorwaarden voor verschillende regelingen meer gelijkgetrokken kunnen worden.

Onderzoek minimabeleid
In het collegeprogramma 2022-2026 is armoedebestrijding één van de belangrijkste onderwerpen om ervoor te zorgen dat iedereen in de gemeente mee kan doen. Het college heeft Significant APE de opdracht gegeven in de periode oktober 2023 tot en met februari 2024 onderzoek uit te voeren om te kijken in hoeverre het minimabeleid erin slaagt om de armoede onder inwoners te verminderen.