De gemeente Midden-Groningen biedt op dit moment opvang aan Oekraïense ontheemden in 2 locaties in Hoogezand, 1 in Slochteren en 1 in Muntendam. De locatie in Muntendam is een tijdelijke locatie. Het voormalige gemeentehuis is namelijk onderdeel van het centrumplan Muntendam. In de opvang in Muntendam wonen nu ongeveer 80 bewoners. Uit een eerste verkennend onderzoek is gebleken dat het realiseren van vervangende huisvesting niet eerder mogelijk is dan eind 2025.
Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom op 3 december besloten deze locatie pas op 31 december 2025 te sluiten en niet op 1 maart 2025 zoals eerder de bedoeling was. Het tijdelijke karakter van de opvang in Muntendam was ook de reden dat eerder de locatie De Poort in Hoogezand (Kerkstraat 2) is aangekocht en voor opvang geschikt is gemaakt.
Burgemeester Erica van Lente licht het besluit van het college toe: “We willen ruimte blijven bieden aan alle Oekraïense vluchtelingen die nu een veilig thuis hebben gevonden in één van onze opvanglocaties. Het verlengen van de opvanglocatie in Muntendam geeft ons de tijd die we nodig hebben om passende vervangende huisvesting te realiseren. Daarmee voorkomen we dat we op andere wijze (nood-)opvang voor hen moeten realiseren.”
Onderzoek
Er vindt nader onderzoek plaats naar een vervangende opvanglocatie in Midden-Groningen. In het voortraject zijn een groot aantal verschillende locaties in de gehele gemeente bekeken. Op grond van de eigendomssituatie, geografische spreiding van de huidige opvanglocaties, aanwezigheid van voorzieningen (openbaar vervoer, winkels, medische zorg), oppervlakte en de congestie op het elektriciteitsnet is er een groot aantal potentiële locaties afgevallen.
Het college van B&W heeft 3 december besloten tot vervolgonderzoek naar huisvesting op twee kansrijke locaties:
– Locatie Reehorst in Hoogezand (nabij de Kielsterachterweg);
– Locatie Akkereindenweg (tussen 17 en 19) in Siddeburen.
De direct betrokken (bewoners-)organisaties en omwonenden zijn op 3 en 4 december geïnformeerd over dit onderzoek.
Voor het nemen van een besluit voor een toekomstige opvanglocatie is het nodig om bijvoorbeeld planologisch onderzoek te doen, bodemonderzoek te doen, onderzoek naar flora en fauna, de aansluiting op het elektriciteitsnet te bezien en eventuele andere toekomstige mogelijkheden van de locaties in beeld te brengen. In een participatietraject wil het college afspraken maken met inwoners en belanghebbenden, horen welke suggesties er zijn, maar ook of er vragen of zorgen leven. Het streven is om uiterlijk in juni 2025 een besluit te nemen en groen licht voor de realisatie te geven. De gemeenteraad is met een brief geïnformeerd.